مشکین دشت یکی از شهرهای تابع شهرستان کرج است که در جنوب استان البرز و در فاصله 30 کیلومتری از پایتخت و در 8 کیلومتری شهرستان کرج واقع شده است این شهر در حدود 68000 نفر جمعیت دارد مشکین دشت از آب کافی و زمین های حاصلخیز کشاورزی برخوردار استو در حال حاضر 630 هکتار زمین مزروعی درغالب باغات میوه و زمین های کشاورزی و وسعت آن 1800 هکتار میباشد. مشکین دشت دارای ارتفاعی معادل 1/230 متری از سطح دریاست و شیب زمین آن از شمال به جنوب ½ در صد است. مشکین دشت از شمال به منطقه 2 کرج ،از جنوب به شهرستان ملارد و از شرق به منطقه 3 و 10 کرج(فردیس) و از غرب با محمد شهر همسایه است.
در مشکین دشت مراکز حساس دولتی و موسسات ثمر بخش و مراکز غیر دولتی از جمله :
1- سازمان سنجش اموزش کشور
2- پژوهشگاه مواد و انرژی
3- موسسه تحقیقات آب و خاک
4- بازار بزرگ مبل امام علی(ع) و مرکز بورس مبل استان البرز
5- مجتمع فرهنگی تفریحی دشت بهشت
6- پایگاه هوایی فتح
7- مرکز توانبخشی کودکان معلولین ذهنی مادر
8- مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره)
9- شرکت خدمات مهندسی آب و خاک کشور و ...
از لحاظ دارا بودن موقعیت اقتصادی مناسب نظیر زمین و مسکن ،موقعیت ارتباطی و دسترسی به شهر های اطراف کرج و پایتخت آن را منحصر به فرد نموده است.
شناخت پيشينه مشكين دشت
مشكين آباد تا سال 1375 يكي از روستاهاي تابعه دهستان محمد آباد به شمار مي آمد و بر اساس تقسيمات كشوري در بخش مركزي شهرستان كرج در استان تهران قرارداشت :
نقاط جمعيتي عمده اي كه در محدوده مشكين دشت قرار دارد عبارتست از:
· مشكين آباد و كريم آباد
· فرخ آباد و زيبادشت
· شهرك مهندسي زراعي و شهرك هواپيمائي
· شهرك بعثت
· سپيد دشت و شهرك اسكوئي
· كوي دوستان و كوثر
فاصله مشكين آباد: مهمترين كانون جمعيتي محدوده از محور جاده مرد آباد يك كيلومتر و از مركز شهر كرج 8 كيلومتر است و همانند ديگر روستاهاي اطراف كرج زمينهاي حاصلخيز كشاورزي و آب كافي به پيدايش اين روستاها كمك كرده است .
دوره هاي رشد و توسعه آنرا مي توان به چهار مقطع زماني تقسيم كرد :
مرحله اول
از بدو پيدايش تا اصلاحات ارضي كه قلعه ها و اراضي كشاورزي در مالكيت بلامنازع اربابان روستا قرارداشت و نقاط مسكوني در داخل قلعه ها توسعه مي يافتند. مهمترين اين قلعه ها در مشكين دشت قلعه مسجد جامع ، قلعه زرندي ها و قلعه حاجي نام داشتند.
مرحله دوم
از اصلاحات اراضي تا انقلاب اسلامي كه بخشي از زمينها به كشاورزان صاحب نسق واگذار شد ( حدود 300 هكتار در مشكين آباد) و بخشي ديگر در مالكيت اربابان باقي ماند. در اين دوره پانزده ساله ، كالبد روستاتوسعه زيادي يافت ، چرا كه كشاورزان پس از تفكيك زمين بخشي از آنها را به افراد ديگر فروختند ، خود در بيرون قلعه ها سكني گزيدند و به تدريج قلعه ها تخريب شدند و دهكده ها شكل گرفتند.
مرحله سوم
از انقلاب اسلامي تا مقطع تبديل شدن به شهر كه بدليل نبود طرح شهري صدور مجوزهاي تفكيك زمين و ساختمان محدودتر شده و رشد فيزيكي تا حدي ثابت مانده ، اما فشار متقاضايان براي ساخت و سازهاي جديد بسيار قوي است .
بنابر اين هسته های اوليه مشكين دشت در قلب مناطق مستمر كشاورزي شكل گرفتند ، سپس محله هاي بيرون از قلعه ها در امتداد جاده هاي منتهي به كرج و محمد آباد استقرار يافتند، بنابراين بافت مشكين آباد نيز در پيرامون راههاي ارتباطي شكل گرفته است .
از اواخر سال 1365 و اوايل 1366 دفتر فرمانداري دهستان محمد آباد نظارت بر ساخت و ساز را بعهده گرفت و اخذ مجوز را الزامي ساخت . از طرف شوراي تعيين بافت دفتر فرمانداري محدوده اي براي ساختمان سازي مجاز انسته شد و در خارج از اين محدوده از ساخت و سازهاي پراكنده ممانعت بعمل آمد. اين محدوده تقريباً با محدوده تعيين شده از طرف تهيه كنندگان طرح هادي روستايي آن مطابقت دارد. مرزهاي تعيين شده محله هاي زير را در بر مي گرفت :
· محله سراب در غرب مشكين آباد و شمال جاده مشكين آباد
· محله باغ نصرت در جنوب غربي مشكين آباد و جنوب جاده مشكين آباد
· محله قلعه زرندي ها در مركز آبادي و شمال جاده مشكيناباد
· محله حاجي كد خدا بعنوان هسته اوليه و قديمي مشكين آباد در شرق و بالاي جاده
· محله هاي اسد آباد و نصرت آباد در جنوب شرقي و بالاي جاده
فرخ آباد بعنوان دومين مركز مهم جمعيتي مشکين دشت يكي از قديمي ترين آبادي هاي اطراف كرج است كه به گفته اي 900 سال از پيشينه شكل گيري آن مي گذرد.
وجود آب و خاك و هواي مساعد در شكل گيري اين روستا نقش داشته اما رشد آن به سرعت و مقياس مشكين آباد نبوده است . از دلايل اين رشد آرام را مي توان دوري روستا از راههاي اصلي و وجود زمينهاي وقفي حوزه علميه قم به مساحت 110 هكتار را ذكر كرد كه مانع شكل گيري بافت خودرو در اين منطقه شده است .
پس از تصويب نامه كميسيون سياسي ، دفاعي هيئت دولت به تاريخ 9/3/1375 مبني بر تبديل مشكين دشت ، بخشي از حوزه استحفاظي شهر كرج و در واقع بخش دهستان محمد آباد به محدوده مشكين دشت اختصاص يافت اين محدوده از شمال به منطقه 2 كرج و از شرق به منطقه 3 كرج ( فرديس ) ، از جنوب شرقي به شهرستان شهريار و از جنوب به ماهدشت و از غرب به محمد شهر هم مرز است .